Българинът все по-трудно ще достига кредит? Банките финансират 85% от имота

Три са основните критерии, по които се оценяват клиентите

22.03.2023 | 12:50 Редактор: Искра Ангелова
Българинът все по-трудно ще достига кредит? Банките финансират 85% от имота

Банките леко са затегнали ипотечното кредитиране и вече дават финансиране при покупка максимум до 85% от стойността на имота. Това показва проверка в условията на заемите, след като БНБ остави 2% буфер при кредитиране и през второто тримесечие на 2024 г.

Решението на управителния съвет на централната банка е взето заради продължаващото активно отпускане на заеми. В мотивите се посочва, че волатилността на енергийните цени, рисковете от проблеми във веригите за доставки и очакваното забавяне на външното търсене може да доведе до ръст на необслужваните кредити и на разходите за обезценки на банките. Допълнителен риск създава и започналото повишение на лихвените проценти, което щяло да се усети през следващите месеци.

Повишаването на буфера, заделян от банките от всеки заем, който може да стане рисков, започна през 2021 г., когато бе вдигнат от 0 на 1%. От 1 януари 2023 г. стана 1,5%, а от 1 октомври тази година става 2% и ще остане на това ниво поне до средата на следващата година, информира "24 часа".

Три са основните критерии, по които банките оценяват клиентите - дали имат просрочени други заеми, финансовото състояние и източниците за погасяване. Ако заемът е ипотечен, в оценката се включва и стойността на имота, който ще служи като обезпечение.

Кредит се определя като такъв с нисък риск, когато се изплаща редовно, а ако има забавена вноска, това забавяне е не повече от 30 дни. При редовни закъснения с плащанията заемът се преструктурира като рисков и се поставя под специално наблюдение. Тогава и банката трябва да заделя съответния буфер за него. Необслужван заем над 90 дни може да се прехвърли за принудително събиране.

За алтернативни начини за погасяване се мисли и когато длъжникът има траен недостиг на средства или стане страна по съдебно дело, което евентуално може да бъде загубено и да постави под риск плащането на кредита.

Как се справяте с все по-високите цени на храните?

Купувам по-малко количество храна, но държа на качеството.
21%
Все по-рядко посещавам заведения, храня се почти изцяло вкъщи.
35%
Лишавам се от дрехи и културни мероприятия, за да не правя компромис с храната.
19%
Не се лишавам от нищо в магазина, но следя повече промоционалните цени.
21%
Разликата в цените не се усеща от домакинството ни, имаме високи доходи.
4%
Общо 1000 гласа