Цените на жилищата падат? Строители отказват да продават "на зелено"

През миналата година в София са реализирани 34 000 сделки

11.03.2023 | 15:17 Редактор: Искра Ангелова
Цените на жилищата падат? Строители отказват да продават

Цените на имотите се стабилизират след рекордните нива от миналата година. Жилищата, които престояват на пазара повече от месец, дори поевтиняват с между 5 и 10%, твърдят експерти.

"Нова тенденция на пазара на жилищни имоти е отказът на строители да продават "на зелено", за да вземат по-висока цена впоследствие. Това съвпада и с поведението на част от купувачите, които заради многото случаи на предоговаряне на условията по вече сключени предварителни договори през миналата година изпитват несигурност към имотите в начален етап на строителство", казва Димитър Христов - мениджър недвижими имоти.

"Това, което видяхме миналата година, вследствие на тази инфлация, голяма част от купувачите се преориентираха и решиха да закупуват имоти, които са с довършителни работи и обзаведени. Това, от една страна, вдигна средната цена на квадратен метър, но за тях дава едно спокойствие да си спестят този стрес от това колко ще им струва крайната цена на жилищата", допълни той, цитиран от БНР.

През миналата година в София са реализирани 34 000 сделки. Най-търсени са тухлените жилища, на средни цени от около 2000 евро на кв.м.

Панелен апартамент е купуван за около 1500 евро на кв. м.

В края на 2022 година броят на сделките намалява със 17% в сравнение със същия период на миналата година заради инфлацията, свитите доходи и очакването за покачване на лихвите.

1
6 rate up comment rate down comment 1
Аз Кочо
преди 8 месеца
Нека да изчакаме агенцията по вписванията да обяви сделките през първото тримесечие на 23 и тогава ще говорим. Според мен спада ще е поне 20 пр. Сигнализирай за неуместен коментар