Радост за търсещите дом - жилищните кредити са изключително евтини

Взимането на ипотечен кредит е по-изгодно спрямо година по-рано

27.02.2023 | 16:08 Редактор: Искра Ангелова
Радост за търсещите дом - жилищните кредити са изключително евтини

Жилищните кредити продължават да са изключително евтини. Средният размер на лихвите по новите заеми за домакинствата за покупка на къщи и апартаменти през януари е 2,61%, показват данни на БНБ. Това е дори леко намаление спрямо лихвите през същия месец на миналата година.

Ако съм лихвите прибавим и всички останали такси на банките при отпускане на заеми, се оказва, че годишният процент на разходите по новите жилищни кредити през януари е 2,82%.

Това представлява малко намаление на цената на жилищните кредити спрямо онези, отпуснати както през декември, така и през януари миналата година.

Оказва се, че сега взимането на ипотечен кредит е по-изгодно спрямо година по-рано. През януари отпуснатите нови жилищни кредити за домакинствата са в размер над 480 млн. лв., показват данните на БНБ. Това е с 21,7% повече спрямо същия месец на миналата година, информира "Труд".

Подобна е ситуацията и при потребителските заеми за домакинствата. Годишният процент на разходите по тези кредити през януари е средно 9,45%, показват данните на БНБ.

Това е ръст с 0,63% спрямо същия месец на миналата година. Но спрямо декември 2022 г. цената на потребителските заеми намалява с 0,71%. През януари отпуснатите нови потребителски кредити са в размер на 591 млн. лв., което е с 15,3% повече спрямо същия месец на миналата година.

Снимка: БГНЕС

1
2 rate up comment rate down comment 0
Аз Кочо
преди 8 месеца
Нанамвате хората да вземат кредит на 2.86 плаваща лихва а знаете че дългосрочно лихвите ще растат. Ипотечен кредит се изплаща 10, 20, 30 г. Това е подвеждаща информация и съответните институции трябва да си свършат работата Сигнализирай за неуместен коментар