Медведев: Заплахата от ядрен конфликт нараства, ще използваме всякакъв вид оръжие за Крим

"Русия не планира да влезе в пряк конфликт с НАТО", заяви заместник-председателят на руския Съвет за сигурност

24.03.2023 | 16:22 Редактор: Искра Ангелова
Медведев: Заплахата от ядрен конфликт нараства, ще използваме всякакъв вид оръжие за Крим

Русия не планира да влезе в пряк конфликт с НАТО и е заинтересована от решаване на украинската криза чрез преговори, заяви заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

В интервю за руски медии, включително ТАСС и социалната мрежа ВКонтакте, Медведев отговори отрицателно на въпрос "дали си струва да се премине от прокси война" със Запада към пряк конфликт и да се изясни най-накрая кой ще победи.

"Ние сме заинтересовани всичко това да се разреши по мирен път чрез преговори. Друг е въпросът, че засега от другата страна, поне публично, ни отговарят, че не са заинтересовани", поясни той, цитиран от БТА.

Според него причината за този отговор е, че "зад Океана не им разрешават да го правят", защото се стремят "да нанесат максимални вреди на Руската федерация".

Медведев смята, че заплахата от ядрен конфликт не е отминала, а е нараснала и продължава да нараства с доставките на по-мощни оръжия за Украйна.

Той предупреди, че всеки опит на Киев да си върне Кримския полуостров, анексиран от Москва през 2014 г., ще бъде за Русия основание да използва "абсолютно всякакви оръжия" срещу Украйна, отбелязва Ройтерс.

Снимка: БГНЕС