ЕС изпраща 1 млн. боеприпаси на Украйна, ще помага и с ракети срещу Русия

Съюзът призова за определяне на таван на цените на петрола

24.03.2023 | 13:40 Редактор: Михаела Димитрова

Лидерите от Европейския съюз одобриха план за изпращане на 1 милион единици артилерийски боеприпаси на Украйна в следващите 12 месеца, за да ѝ помогнат да се бори с руската инвазия. Ако Украйна поиска ракети, те също ще ѝ бъдат доставени.

Лидерите от ЕС също така ще обсъдят възможността за добавяне на 350 милиарда евро към Европейския механизъм за подкрепа на мира, който се използва за възстановяване на разходите на страните членки, които доставят оръжия, боеприпаси и военна подкрепа на Украйна.

На срещата на върха Европейският съюз се обяви за нови санкции срещу Русия и за засилване на информационната война, ЕС призова за по-строго прилагане на старите санкции и за определяне на таван на цените на петрола.

А председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посочи като приоритет на общността укрепването на българо-турската граница при оперативните мерки срещу нелегалната миграция.

Снимка: БГНЕС

2
2 rate up comment rate down comment 0
Не мога да разбера
преди 5 месеца
На никоя държава, която е била нападана, никой не е помагал толкова. Много избирателно е съчувствието на европейците, явно. Преди една година не знаеха къде се намира Украйна, а изведнъж тя се оказа по-важна за тях от собствените им държави . Така ни се представят нещата и в България- че сме длъжни да внасяме данък - "оръжие за Украйна". В името на какво и заради кого трябва да се превърнем в убийци?Какво толкова има в Украйна? Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 5 месеца
А мен някой пита ли ме дали искам данъците ми, които формират европейския бюджет да се хвърлят за оръжия? Сигнализирай за неуместен коментар