Ким Чен Ун няма спирачки, КНДР изстреля множество крилати ракети

Ученията, известни като "Щит на свободата", продължават най-малко 10 дни

22.03.2023 | 11:55 Редактор: Искра Ангелова
Ким Чен Ун няма спирачки, КНДР изстреля множество крилати ракети

Северна Корея изстреля няколко крилати ракети, съобщиха военните в Сеул, цитирани от АФП.

"Южнокорейската армия е засякла множество крилати ракети, изстреляни от Северна Корея в Източно море", се казва в изявление на Обединения комитет на началник-щабовете на Сеул. Източно море е известен още като Японско море.

"Подробните спецификации се анализират от южнокорейско-американските разузнавателни органи", се допълва в съобщението, предава БГНЕС.

След рекордната година на оръжейни изпитания и нарастващите ядрени заплахи от страна на Пхенян Сеул и Вашингтон засилиха сътрудничеството си в областта на сигурността и на 13 март започнаха най-големите си съвместни военни учения от пет години насам.

Ученията, известни като "Щит на свободата", продължават най-малко 10 дни.

Южнокорейската армия заяви, че ще "завърши успешно планираните съвместни учения "Щит на свободата" при твърда съвместна отбранителна позиция".

Северна Корея разглежда всички подобни учения като репетиции за нахлуване, заявявайки, че те могат да бъдат възприети като "обявяване на война", и многократно е заплашвала да предприеме "съкрушителни" действия в отговор.

Изстрелването се случва около седмица след като Пхенян изстреля тестово най-голямата си и мощна ракета "Хвасон-17" - второто му изпитание на междуконтинентална балистична ракета (МКБР) за тази година.

Държавните медии на Севера описват изстрелването на МКБР като отговор на продължаващите "трескави" учения между САЩ и Южна Корея.

Миналата година Северна Корея се обяви за "необратима" ядрена сила, а лидерът Ким Чен Ун наскоро призова за "експоненциално" увеличаване на производството на оръжия, включително тактически ядрени оръжия.

Този месец Ким също така нареди на севернокорейската армия да засили ученията, за да се подготви за "истинска война".

Снимка: БГНЕС / Архив