КНДР плаши САЩ с ядрени оръжия? Корейският полуостров - най-голямото буре с барут

Северна Корея обвини Вашингтон, че предизвиква срив в международния контрол на въоръженията

04.03.2023 | 16:21 Редактор: Вяра Димова
КНДР плаши САЩ с ядрени оръжия? Корейският полуостров - най-голямото буре с барут

Северна Корея обвини САЩ, че причиняват сриване на системите за международен контрол на въоръженията и заяви, че ядрените оръжия на Пхенян са справедлив отговор, гарантиращ баланса на силите в региона, предаде Ройтерс.

"Корейският полуостров се превръща в най-голямото буре с барут и поле за военни учения в света в резултат на план за военна експанзия, ръководен от САЩ и техните последователи", каза севернокорейското външно министерство в коментар, цитиран от държавната агенция КЦТА.

Неотдавнашните действия на Южна Корея и Япония показаха, че със засилване на военното си присъствие САЩ и техните последователи прекрачват опасната линия и това няма да бъде толерирано, се казва още в изявлението.

То беше направено в отговор на съобщението от вчера на САЩ и Южна Корея, че възнамеряват да проведат широкомащабни военни учения между 13-23 март с цел заздравяване на взаимната отбранителна позиция на съюзниците, включително съсредоточаване върху агресията, която според тях проявява Северна Корея, съобщи БТА.

Според Пхенян подобни съвместни военни учения доказват враждебността на САЩ и на техните съюзници и желанието им да променят режима в Северна Корея.

Снимка: Bloomberg.com