ЕК изпраща €1 млрд. към Турция, Фон дер Лейен: ЕС иска хората да възстановят живота си

Ще бъде даден и допълнителен пакет от €108 млн. за хуманитарна помощ и ранно възстановяване в Сирия

20.03.2023 | 18:15 Редактор: Вяра Димова
ЕК изпраща €1 млрд. към Турция, Фон дер Лейен: ЕС иска хората да възстановят живота си

Европейската комисия обеща 1 милиард евро за възстановяване на регионите, засегнати от силните земетресенията в Турция, предаде АА.

"Имам удоволствието да обявя, че Европейската комисия сама ще подкрепи Турция с 1 млрд. евро за за възстановяване след земетресенията", обяви Урсула фон дер Лайен по време на Международна донорска среща "Заедно за хората в Турция и Сирия Конференция.

"Домовете, училищата и болниците трябва да бъдат възстановени с най-високите стандарти за сеизмична безопасност, водоснабдяване и канализация и други критичната инфраструктура трябва да бъде ремонтирана", каза тя.

Фон дер Лейен също така подчерта, че ЕС не само иска да помогне на жертвите да оцелеят, но и да възстановят живота си. Тя обяви и допълнителен пакет от 108 млн. евро за хуманитарна помощ и ранно възстановяване в Сирия, предаде БГНЕС.

На 6 февруари земетресения с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер разтърсиха Южна Турция, като отнеха живота на над 50 000 души. Около 13,5 млн. души бяха засегнати в 11 града, сред които Кахраманмараш, Адияман, Хатай и Газиантеп. В съседна Сирия са загинали най-малко 4500 души, а повече от 8700 са ранени.

Снимка: БГНЕС