Официална оценка: Земетресението в Турция е причинило щети за 2 трлн. турски лири

Данните покриват пораженията, понесени от сградите, инфраструктурата, индустрията и застрахователните компании

17.03.2023 | 18:10 Редактор: Вяра Димова
Официална оценка: Земетресението в Турция е причинило щети за 2 трлн. турски лири

Земетресението, което разтърси Югоизточна Турция миналия месец, е причинило щети за 2 трлн. турски лири (103,6 млрд. долара), съобщи правителството на президента Реджеп Ердоган в официална оценка, публикувана дни преди Европейският съюз (ЕС) да проведе конференция в помощ на усилията за възстановяване, предава Bloomberg.

Данните са най-широкообхватните до момента и покриват щетите, понесени от сградите, инфраструктурата, индустрията и застрахователните компании, както и макроикономическите последици. Те изчисляват щетите за икономиката на около 9% от брутния вътрешен продукт за тази година, съобщи службата за стратегии и бюджет към президентството.

11-те провинции, които пострадаха от земетресенията, са съставлявали 9,8% от националната икономика и 8,6% от износа през 2022 г., сочи докладът. Техният дял в износа на текстил е много по-голям – 35%.

В първоначална оценка през февруари Световната банка счете, че земетресенията са причинили физически щети за 34,2 млрд. долара. По-песимистична оценка дойде от бизнес групата Turkonfed, която смята, че щетите са за над 84 млрд. долара, пише investor.bg.

Земетресенията с магнитуд 7,7 и 7,6 по скалата на Рихтер на 6 февруари и последвалите вторични трусове отнеха живота на над 50 хил. души в Турция и Сирия и оставиха стотици хиляди хора без дом. Ердоган, който ще се яви на ключови избори на 14 май, обеща да възстанови 319 хил. домове до една година.

Европейската комисия и шведското председателство на Съвета на ЕС ще бъдат домакини на Международна донорска конференция на 20 март в Брюксел за подкрепа на хората, пострадали от земетресенията.

Снимка: БГНЕС