Опустошителните земетресения в Турция и Сирия взеха близо 48 000 жертви

Всеки ден от чужбина пристигат по шест самолета с палатки

12.03.2023 | 09:38 Редактор: Петя Кръстева
Опустошителните земетресения в Турция и Сирия взеха близо 48 000 жертви

Близо 48 000 души са загинали в резултат на земетресенията в Турция, съобщи ръководителят на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) Юнус Сезер, цитиран от Анадолската агенция.

"Общият брой на жертвите на земетресението към момента сред нашите граждани, както и чужденци - предимно сирийци, е 47 975 души", уточни той.

 Над 3000 спасители продължават да работят в районите на бедствието.

"В района все още продължават вторични трусове. Затова поддържаме спасителните екипи в готовност. Още около 300 спасители от други страни също остават там“, каза още Сезер.

По думите му общо са регистрирани около 16 000 вторични труса, но през последните 10 дни интензивността им е намаляла, отбелязва ТАСС. Той също така посочи, че голяма част от световните запаси от палатки за настаняване на пострадалите са разположени или се доставят в Турция. Всеки ден от чужбина пристигат по шест самолета с палатки, пише БТА.

Двете опустошителни земетресения с магнитуд 7,7 и 7,6 станаха на 6 февруари в провинция Кахраманмараш в Югоизточна Турция. Трусовете, последвани от хиляди вторични трусове, бяха усетени в 11 турски окръга и в съседните страни, от които Сирия пострада най-много. 

Снимка: БГНЕС