България подготвя нова хуманитарна помощ за пострадалите от земетресението в Турция

Предвиждат се още храна, вода и 418 палатки

16.03.2023 | 22:17 Редактор: Михаела Димитрова
България подготвя нова хуманитарна помощ за пострадалите от земетресението в Турция

България подготвя нова хуманитарна помощ за пострадалите от земетресението в Турция, след като изпрати помощ миналата и тази седмица със самолети и автомобилен транспорт за Сирия. Това заяви главният комисар Александър Джартов, който е директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".   

По негови думи близо 300 палета хуманитарна помощ – одеяла, дрехи и обувки, събрана по линия на Червения кръст, са изпратени на два транша за пострадалите от земетресението в Сирия.

"За Турция предвиждаме храна, вода и 418 палатки, които са за настаняване, отоплителни уреди, също генератори предвиждаме. През следващите седмици следва да се преминат съответните процедури, след което ще бъде изпратена", уточни той.

По думите на директора на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" след последните тежки земетресения не се планира промяна в обучителния режим на българските спасители и пожарникари за работа при кризисни ситуации, пише БНР.

Главен комисар Джартов посочи, че се работи по покупката на повече от 300 пожарни автомобила за гасене на горски пожари. Доставките се финансират по европроект и ще започнат през следващите две-три години.

Снимка: БГНЕС