Вучич: Не подписах нищо в Охрид, защото Сърбия е призната държава, а Косово не е

Президентът обяви, че е готов да работи за нормализирането на отношенията с Прищина до нейните червени линии

19.03.2023 | 15:17 Редактор: Ирена Бакърджиева
Вучич: Не подписах нищо в Охрид, защото Сърбия е призната държава, а Косово не е

Президентът Александър Вучич каза в обръщение към обществеността, че Сърбия е готова да работи за изпълнението на предложението за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина до нейните червени линии.

В двореца "Сърбия" той говори за съботните преговори в Охрид с участието на косовския премиер Албин Курти и европейските посредници Жозеп Борел, който е дипломат №1 на ЕС, и Мирослав Лайчак, който е специалният пратеник на ЕС за уреждане на проблемите между Белград и Прищина.

Президентът подчерта, че не е подписвал никакви документи в Охрид. За нас е важно не само да независим от добрата воля на Прищина, което е положителна промяна, но и доколко сме готови, да направим определени неща – тук говоря за европейския път, каза Вучич.

"В следващите дни ще поканя всеки, който иска да дойде на консултации, ще изпратя покана на всички", обяви Вучич. "Ще има такива, които ще искат да чуят подробности, за които не мога да говоря публично", каза президентът. Той обяви, че скоро ще разговаря с представители на сръбския народ в Косово и Метохия, където ще направи посещение.

Вучич посочи, че планът Шолц-Макрон не е бил договорен, но що се отнася до плана за изпълнение, те промениха текста 12 пъти вчера. "Сръбският управленски екип ще трябва да представи своето предложение на най-високо ниво на диалог", каза Вучич. "За нас е много важно да създадем среда, в която сърбите да бъдат в безопасност, в която нашите хора ще имат мир навсякъде и в която винаги ще пазим държавата и конституцията", посочи президентът.

Вучич обясни защо не е подписал нищо в Охрид: "Не подписах поради няколко неща, защото Република Сърбия е международно правно призната, докато Косово не е. Не искам да сключвам международни правни споразумения с така наречената Република Косово. Като президент изявленията ми са обвързващи и затова подбирам думите си внимателно", каза Вучич. Той посочи, че затова нито споразумението, нито анексът са подписани, но Сърбия е готова да работи за тяхното изпълнение до нейните червени линии, пише БГНЕС.

Президентът изтъкна защо Асоциацията на сръбските общини е важна за сръбското правителство. Той изтъкна, че всички хора на юг от Ибър казват, че живеят като в гето. "Независимо от факта, че те имат голямо здравно заведение, което изграждаме в Грачаница, всеки иска да сложи ръка на Северна Митровица. Разговорите никога не са лесни, защото говорим за партии, които все още са противопоставени и имат противоположни интереси", посочи Вучич.

Президентът добави, че европейските и световните сили са представили в медиите този преговорен кръг в Охрид като много забележителен и важен.

Снимка: БГНЕС