Вучич: Няма да подпиша незавимостта на Косово

Отказва да подкрепи страната и за членство в ООН

11.03.2023 | 15:44 Редактор: Петя Кръстева
Вучич: Няма да подпиша незавимостта на Косово

"Няма да подпиша независимостта на Косово. Не искам да пътувам из Сърбия и да се оправдавам, защото всеки честен човек знае и вярва. Няма да има капитулация, няма да признаем независимостта на Косово - нито де факто, нито юридически”, това каза сръбският президент Александар Вучич под аплодисментите на няколкото хиляди събрали се граждани в спортния център в град Враня, област Пчинск. 

Като президент и ръководител на управляващата Сръбска прогресивна партия по-рано Вучич обяви създаването на надпартийна структура "Народно движение за държавата", което трябва да бъде сформирано до май. За да популяризира инициативата, той започна съботни пътувания из. През деня той планира да посети и градовете Буяновац, Търговище, Босилеград и Власинското езеро.

Вучич за пръв път публично огласи своята непримирима позиция в интервю за телевизия "Хепи" в четвъртък. Тогава той добави, че няма да подкрепи и членството на Косово в ООН, пише БГНЕС.

Сръбският президент демонстрира такава позиция в хода на международните усилия за прилагане на европейско-американския план за разрешаване на косовски конфликт и постепенното нормализиране на двустранните отношения. Последният кръг от разговори между Вучич и Курти се проведе на 27 февруари в Брюксел с участието на първия дипломат на ЕС Жозеп Борел и специалния представител на ЕС за диалог между Белград- Прищина Мирослав Лайчак. През седмицата Лайчак посети Косово, а в началото на седмица отива в Белград, за да обсъди изпълнението на плана. Отделно - на 18 март в Охрид е предвидена среща Вучич-Курти по същата тема.

Снимка: БГНЕС