Чехи пребиха свой доброволец в Украйна, твърдял, че помощта за Киев е загуба на пари

Има аудиозапис от разобличаването на фалшивия доброволец

18.03.2023 | 22:50 Редактор: Елеонора Танева
Чехи пребиха свой доброволец в Украйна, твърдял, че помощта за Киев е загуба на пари

Чешки доброволци в Украйна пребиха и изпратиха обратно в Чешката република фалшив чешки доброволец, който е разпространявал дезинформация относно Украйна, съобщи чешкият портал expres.cz. Противоречивият активист Матуш Булир заминава за Украйна, уж като чешки доброволец, за да се бие срещу руснаците.

В миналото той е получавал условна присъда за антиромски надписи на мемориала в Лети. Тъй като е известен в социалните мрежи, той подхранваше последователите си с новини за бедността в Украйна или твърдеше, че помощта за тази нападната страна е загуба на пари, защото армията не използва западни технологии.

Подобно подкопаване на морала изобщо не се хареса на чешките доброволци, които за разлика от Булир, действително се сражават. Те го намират и го изпращат обратно в Чешката република със солидно възнаграждение.

В социалните мрежи се появи снимка - скрийншот от видеоклип, на който Матуш Булир получава урок от чешки военни.

Има и аудиозапис, в който друг доброволец пита Булир какво прави в Украйна, защо лъже в интернет и какъв е опитът му в бойни действия. Единственото, което активистът може да каже, е, че веднъж е стрелял с автомат "Калашников", но е ясно, че не е имал опит в истински бойни действия, пише БГНЕС

"Виждал ли си някаква западна технология? Къде би я видял, ако не си бил никъде и не си направил нищо? Критикуваш нещо, за което не знаеш нищичко!" се чува и на записа.

Гласът на Булир е изпълнен със страх, той отговаря тихо. Според края на записа и според вътрешни съобщения в социалните мрежи активистът впоследствие е пребит от чешките доброволци в Украйна. След това е изпратен вкъщи.

Украинската история на Булир има още една сюжетна линия. През последните няколко дни той води остри спорове в социалните мрежи с чешкия евродепутат Томаш Здеховски, който е член на чешкия активен резерв на армията. Здеховски се опита да докаже, че Булир е лъжец, който всъщност не е в Украйна и прави видеоклипове в градината си. Активистът контрира, че евродепутатът трябва да се покаже и да дойде в Украйна, за да го види. Така двамата си разменят няколко съобщения.

Снимка: БГНЕС


3
19 rate up comment rate down comment 12
Костов
преди 1 година
Чехите мразят всички други нации , но най- много руснаците , непонятно защо. За да направи държавата Чехословакия , Сталин е взел земи от Полша , Австрия и Германия , при разпределението след ВСВ. А това че са били свой сънародник е рядкост , в Чехия чехите обиждат , лъжат , псуват и бият чужденците които са в Чехия. Сигнализирай за неуместен коментар
2
17 rate up comment rate down comment 11
Васил
преди 1 година
Всичките трима Чехи ще обърнат хода на войната,и статията е гениална,Кирчо разпранста дузпа ще лайкне Сигнализирай за неуместен коментар
1
44 rate up comment rate down comment 18
Петко
преди 1 година
Заключенията на човека са правилни,но промитите нацистки мозъци не го осъзнават. Сигнализирай за неуместен коментар