Путин разписа: 7 г. затвор за критики срещу руски военни, ще мобилизират и студенти

За незаконно влизане в държавен обект наказанието е до 2 г. лишаване от свобода

18.03.2023 | 21:50 Редактор: Елеонора Танева
Путин разписа: 7 г. затвор за критики срещу руски военни, ще мобилизират и студенти

Руският президент Владимир Путин е подписал законопроект, който криминализира дискредитирането на всички участници в инвазията в Украйна, съобщи "Джеразалем пост". Преди това законът криминализираше критиките срещу руските въоръжени сили. Новото законодателство обаче ще наказва всякакви публични действия срещу членове на формированията, които участват във войната в Украйна, включително доброволчески отряди.

Максималното наказание за критикуване на военните сили също е увеличено от пет на седем години. Наказанието лишаване от свобода ще се изпълнява от държавата, ако "нарушителят" е извършил подобни действия в рамките на дванадесет месеца.

Други промени във военното законодателство включват присъда до 15 години затвор за публичното разпространяване на "умишлено невярна информация", уточнява БГНЕС.

Освен това законът предвижда наказателна отговорност за незаконно влизане в държавен обект. Наказанието за това варира от глоба в размер на 500 000 руски рубли (приблизително 6 495 долара), ограничаване на свободите или лишаване от свобода за срок до две години, уточнява БГНЕС.

В допълнение към новия закон се очаква Русия да промени възрастта за военна служба, която се прилага два пъти годишно. Понастоящем възрастта за призоваване е от 18 до 27 години и вероятно ще бъде променена на 21-30 години, според Министерството на отбраната на Обединеното кралство. Промяната ще означава, че учениците вече няма да могат да използват по-нататъшното си образование като причина да избягват военната служба.

Снимка: БГНЕС