Фон дер Лайен: Цените на газа в Европа паднаха, когато ЕС и съюзниците взеха мерки

"Те скочиха, след като Русия спря да доставя енергия", уточни председателят на ЕК

17.03.2023 | 16:58 Редактор: Вяра Димова
Фон дер Лайен: Цените на газа в Европа паднаха, когато ЕС и съюзниците взеха мерки

Ръководителите на НАТО и Европейската комисия отлетяха до платформа в Северно море, за да обсъдят сигурността на доставките и инфраструктурата, посещение, което подчертава значението на Норвегия за доставките на газ след нахлуването на Русия в Украйна, съобщава Reuters.

Платформата Troll A извлича газ от най-голямото газово находище в Норвегия. След спад в руските потоци, скандинавската страна миналата година стана най-големият доставчик на газ за ЕС. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разговаряха за защитата на инфраструктурата и доставките на газ за Европа с премиера Йонас Гар Стоере и главния изпълнителен директор на Equinor Андерс Опедал.

Сигурността на норвежките петролни инсталации беше повишена след експлозиите на тръбопроводите "Северен поток" на 26 септември в Балтийско море, като съюзниците от НАТО предоставиха военна подкрепа.

"Енергийната инфраструктура на Норвегия е жизненоважна, но уязвима поради размера си, включващ хиляди километри тръбопроводи, както и интернет и захранващи кабели", каза Столтенберг пред репортери на борда на Troll A.

"Разбира се, не можем да защитим всеки метър от тази инфраструктура по всяко време. Но това, което правим, е, че засилихме обмена на разузнавателна информация и имаме по-внимателно наблюдение на инфраструктурата", каза още Столтенберг, облечен в ярко жълт работен костюм и бял шлем.

Докато той говореше, кораб на германския флот, кораб на норвежка брегова охрана, норвежки военен хеликоптер и морски самолет на НАТО патрулираха близо до платформата, разположена на около 65 км (40 мили) от брега.

"Повишените цени на газа в Европа, които скочиха, след като Русия спря да доставя енергия, паднаха в момента, когато Европейският съюз и неговите съюзници решиха да предприемат конкретни мерки за подобряване на ситуацията. В момента, в който действахме обединени, за да се дистанцираме от Русия, цените на газа паднаха", каза Фон дер Лайен по време на посещение на норвежка газова платформа в Северно море, цитирана от "Труд".

"Освен това през януари НАТО и ЕС създадоха работна група за засилване на защитата на критичната инфраструктура в отговор на експлозиите на "Северен поток". Първото му заседание се състоя в четвъртък”, коментира още фон дер Лайен.

Снимка: БГНЕС