Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

При ниските цени на газа в Европа ще поевтинее ли и у нас?

Газът, нагнетен в "Чирен", е купен в неблагоприятен период, но е част от ценообразуването, заяви Кремен Георгиев

07.03.2023 | 21:03 Редактор: Елеонора Танева

Очаква ли ни поскъпване на газа, заради високите цени, на които напълнихме "Чирен" миналото лято?

"Този газ, който е нагнетен в "Чирен", е купен в неблагоприятен период, когато трябваше да напълнят хранилището до минимум 80%, изпълниха изискването - на съответната цена. Газохранилището е природен обект, не е скъп бидон. За да продължи да съществува, трябва периодично някаква част от него да се добива и след това да се нагнетява отново. Не е задължително целият да изтеглим, но част от него да, за да съхраним това съоръжение", обясни председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му цените трудно могат да се прогнозират с месеци напред. Но е факт, че в момента стойността на газа на световните пазари е най-ниската от много време насам. Но количествата от "Чирен" трябва да бъдат калкулирани в сметките пред КЕВР.

"Не знам каква е причината европейската цена да е толкова ниска - 43 евро. Рано или късно това в някаква степен ще повлияе на цената на газа у нас. Ако тогава имаме късмет, на световната борса цената да падне, и при нас ще има поевтиняване, но не разчитаме на късмет. Ние сме нагнетили по-скъпия, другите - по-евтин. По-ниската цена на европейските борси ще тушира по-скъпата цена от хранилището", заяви Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

Той прогнозира, че промените в Плана за възстановяване и устойчивост, вероятно ще минат след срока от 31 март, поставен от НС към МС. 

Председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества посочи също, че дистанционното отчитане на топлоенергията е неизбежен процес. А във времето до задължителното им поставяне - 2027 г., те вероятно ще поевтинеят.

"Единственото, от което е логично да се притесняват, е цената на тези уреди. Тя сигурно още ще падне. Ползите от този вид отчитане ще са несъизмерими с цената, която трябва да се плати за придобиването им от 200-400 лв., като дори може и на изплащане", каза Георгиев.

С тази мярка ще отпаднат и изравнителните сметки, които често изненадват хората, точно когато планират да ходят на море, уточни той.

"Всеки месец един чичко обикаля в квартала с един уред и събира данните през радио отчета, които директно влизат в софтуера. Вероятността за грешка е изключена. Това се случва всеки месец, свършва отоплителният сезон, няма да има изравнителни сметки", обясни Георгиев.

Гледайте целия разговор във видеото.