ГДБОП и ДАНС проверяват ТЕЦ-ове и топлофикации заради злоупотреби с евросредства?

За акцията потвърдиха от Европейската прокуратура

27.02.2023 | 18:36 Редактор: Ирена Бакърджиева

Специализирана полицейска операция на ГДБОП и ДАНС се провежда на територията на цялата страна. Проверяват се ТЕЦ-ове и топлофикации. Акцията е под надзора на Европейската прокуратура.

Рано тази сутрин служители на Европейската прокуратура влязоха в ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Брикел", ТЕЦ "Марица 3", както и топлофикациите в градовете Перник, Габрово, Сливен, Велико Търново, Русе и Бургас. 

По информация на Bulgaria ON AIR разследването е за злоупотреби с евросредства по Оперативна програма "Околна среда" за изграждането на инсталации за очистване на вредните вещества от дейността на проверяваните ТЕЦ-ове, включително и за подобряване на качеството на въздуха около тях.

За акцията потвърдиха от Европейската прокуратура: "Мога да потвърдя, че сме замесени в разследването. Акцията започна тази сутрин. Работим по прессъобщение с повече информация", заяви говорителят на Европрокуратурата Тине Холевьот.

А от ТЕЦ "Марица 3" казват, че им е била изискана документация, при проверката, на която не са открити нередности.

"Към момента има проверяващи от ДАНС и от ГДБОП. Извършват проверка от сутринта. Доколкото разбрахме, има някакви насоки от Европейската прокуратура и такава проверка се извършва и в други централи. Към момента централата е в работен режим, няма някакви проблеми. Представители на управляващите заявиха, че няма да се спира работата на централата", каза един от членовете на борда на директорите на ТЕЦ "Марица 3" - Юлиян Семерджиев.

Припомняме, че ТЕЦ "Марица 3" неколкократно беше затварян заради неспазване на екологичните норми. Централата започна работа този януари след последното 3-месечно затваряне.

ТЕЦ "Брикел" пък влезе във фокуса на общественото внимание в средата на 2022 г. Тогавашният министър на околната среда Борислав Сандов проведе проверки в централата. Те откриха замърсяване с фини прахови частици и серен диоксид в пъти над нормите. В резултат на това и на други нарушения, констатирани от институциите, регионалната екоинспекция в Стара Загора издаде заповед ТЕЦ "Брикел" да спре да работи. Съдът обаче спря заповедта за затварянето на ТЕЦ-а и тя продължава да работи до окончателното решение на спора с екологичните власти в съда.

Двете централи, заедно с тази в "Бобов дол", както и част от проверяваните топлофикации, се свързват с бизнесмена Христо Ковачки, но официално той няма собственост в тях. Коментар дойде от бившия екоминистър Борислав Сандов.

"ГДБОП и ДАНС провеждат спецакция в ТЕЦ-ове в цялата страна, в това число всички ТЕЦ-ове, свързвани с Ковачки. Акцията е под надзора на Европейската прокуратура. Надявам се да не е имало теч на информация преди акцията и да не са замитани следи!", посочи Сандов.

Според доклад на "Грийнпийс" от миналата година общото между ТЕЦ-овете и топлофикациите, за които се смята, че са свързани с Ковачки, е, че си дават заеми помежду си и имат големи непогасени задължения пред държавата.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: БГНЕС