Кулеба: След войната ще потърсим отговорност от страните, отнесли се лошо с Украйна

Олаф Шолц посочи, че Германия ще подкрепя Киев с пари и оръжие, докато е необходимо

17.03.2023 | 10:36 Редактор: Ирена Бакърджиева
Кулеба: След войната ще потърсим отговорност от страните, отнесли се лошо с Украйна

След края на войната ще бъде потърсена отговорност от държавите, които "се отнесоха лошо с Украйна", предупреди украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба в интервю за Би Би Си.

Украйна няма да забрави кой ни подкрепяше, заяви в същото време Кулеба. Украинският външен министър изрази разочарование, че папа Франциск все още не е посетил страната му.

Изборът, който всяка държава направи след пълномащабното нахлуване на Русия, ще бъде "взет под внимание при изграждането на (нейните) бъдещи отношения" с Украйна, изтъкна Кулеба.

Украинският външен министър предупреди, че забавянето на западните оръжейни доставки за Киев коства живота на хора. "Ако една доставка се отложи с един ден, това означава, че някой ще умре на фронта", каза той, цитиран от БТА.

Германският канцлер Олаф Шолц не очаква войната в Украйна да приключи скоро, заяви той пред в. "Ханделсблат", потвърждавайки, че Берлин ще подкрепя Киев, докато е необходимо, с пари и оръжие, съобщи Ройтерс.

"Трябва да бъдем готови за продължителна война, макар и да е желателно да се стигне колкото се може по-рано до край (на войната)", казва Шолц.

Канцлерът добавя, че остава абсолютно жизненоважно Китай да не снабдява Русия с оръжия.

Снимка: БГНЕС