Зачестиха сигналите за нова вълна на военна мобилизация в Русия

В най-малко 42 области в страната вече изпращат призовки до отговарящи на условията мъже

17.03.2023 | 07:30 Редактор: Тодор Петров
Зачестиха сигналите за нова вълна на военна мобилизация в Русия

Във Воронеж, южно от Москва, военни служби за набиране на персонал изпращат заповеди до мъжете в наборна възраст, като им казват да актуализират информацията си за контакт.

По същия начин в района на Пенза, по-на изток, "се извършва изясняване на лични данни", твърди неназован военен служител пред държавната информационна агенция РИА-Новости.

В Удмуртия, в района на река Волга събирането на лични данни бе факт, който накара областния управител да се появи по държавната телевизия, за да се опита да увери хората, че няма задължителна мобилизация в ход, а просто призив към доброволци, желаещи "да защитят Отечеството, да защитават своите интереси".

През 13-те месеца, откакто президентът Владимир Путин започна това, което сега е най-голямата сухопътна война в Европа след Втората световна война, руските сили претърпяха големи, а някои западни официални лица говорят дори за  "катастрофални", загуби. Оценките, обявени наскоро от Държавния департамент на САЩ, сочат, че руските убити и ранени са над 200 000.

От своя страна Украйна, която стриктно пази в тайна загубите си, може да е понесла поне 120 000 жертви, според Washington Post.

Но Русия, изправена пред многократни неуспехи на бойното поле, на два пъти се обърна към мобилизация, за да добави хора към битката.

Руските официални лица отново се опитват да увеличат числеността. В най-малко 42 области в страната вече изпращат призовки до отговарящи на условията мъже, според адвоката по правата на човека Павел Чиков. Един новинарски сайт, известен с това, че подкрепя правителствените политики, каза, че официалната цел е да бъдат привлечени до 400 000 мъже.

Четете повече в dnes.bg

Снимка: Bloomberg.com


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ще ви мачкат
преди 1 година
Укри прости,барабар с краварите ви началници! Сигнализирай за неуместен коментар