Русия може да мобилизира още 1 милион души за войната в Украйна?

Успехът на украинската страна зависи от подкрепата на Запада, категоричен е ръководителят на ФСБ Бруно Кал

22.02.2023 | 20:55 Редактор: Вяра Димова
Русия може да мобилизира още 1 милион души за войната в Украйна?

Русия би могла да мобилизира още един милион души за войната в Украйна, заяви ръководителят на Федералната разузнавателна служба Бруно Кал. Той посочи, че през есента на 2022 година са били мобилизирани 300 000, от които една част се обучават, други вече са изпратени на бойното поле.

"Мобилизационният потенциал на Русия включва още един милион души, ако Кремъл сметне това за необходимо", отбеляза шефът на германското разузнаване.

Според Бруно Кал руският президент Путин още не е готов за преговори. В момента Путин се опитва да реши нещата на бойното поле и да използва там колкото може повече от предимствата, с които разполага, за да може по-нататък да диктува условията за мир, предполага Кал. По неговите думи войната съвсем не се е оказала такава, каквато са предполагали в Москва, в Киев и на Запад. 

В началото Русия е смятала, че ще може да установи контрол над съседната страна с неголямо количество "прецизни военни, по-скоро символични и демонстративни действия". Но не е успяла, което е дало значително ситуационно предимство на украинската страна. Кал подчерта, че руската армия е успяла да използва своето числено превъзходство едва впоследствие, пише DW.

Шефът на германското разузнаване заяви, че армията на Украйна продължава да се отбранява успешно от превъзхождащите я руски части. Но в дългосрочна перспектива успехът на украинската страна зависи от неотслабващата подкрепа на Запада. Бруно Кал съобщи и, че в Донбас, където е концентрирано основното внимание на руската армия, пристигат все повече руски войски.

Снимка: БГНЕС