Сваленият над Черно море американски дрон е излетял от Румъния

Подобни летателни апарати са разположени в базата "Къмпия Турзий"

15.03.2023 | 11:38 Редактор: Михаела Димитрова
Сваленият над Черно море американски дрон е излетял от Румъния

Aмериканският дрон "Ем Кю 9 Рийпър", който беше свален над Черно море, е излетял от Румъния, съобщава телевизия "Диджи24", като се позовава на изявление на американски военен представител за "Ню Йорк Таймс".

Дронът е излетял вчера сутринта от Румъния за разузнавателна мисия, която обикновено продължава 9-10 часа, посочва американското издание. Румънската телевизия напомня, че подобни летателни апарати са разположени в базата "Къмпия Турзий", намираща се в централния окръг Клуж.

Този тип безпилотни летателни апарати могат да носят ракети Хелфайър, но при вчерашната си мисия дронът е бил невъоръжен и е изпълнявал разузнавателна мисия на около 120 километра югозападно от Кримския полуостров, предаде БТА.

Служители на Пентагона заявиха, че два руски самолета "Су-27" са се опитали да прехванат американския дрон "Ем Кю 9 Рийпър", летял в международно въздушно пространство над Черно море, което принудило американските въоръжени сили да го разбият в Черно море.

Руското министерство на отбраната отрече американската версия за събитията и каза, че дронът се е разбил в Черно море недалеч от Крим в резултат на рязка маневра. 

Снимка: Pixabay