Руски изтребител и американски дрон се сблъскаха над Черно море

Според САЩ самолетът умишлено е прелетял пред безпилотния дрон и е излял гориво пред него

14.03.2023 | 19:40 Редактор: Ирена Бакърджиева
Руски изтребител и американски дрон се сблъскаха над Черно море

Руски изтребител се е сблъскал с американски дрон над Черно море. На брифинг говорителят на Министерството на отбраната на САЩ генерал Пат Райдър от Военновъздушните сили посочи, че американският дрон е бил безпилотен и е летял над Черно море, когато перката му е била ударена. Той нарече инцидента "безразсъден и непрофесионален".

По думите му дронът е изпълнявал рутинна мисия в международното въздушно пространство, когато два руски самолета са се опитали да го прехванат. От европейското командване на САЩ заявиха, че "опасният и непрофесионален акт на руснаците" едва не е причинил катастрофа на един от изтребителите и дрона.

В съобщението се посочва, че американските и съюзническите сили ще продължат да действат в района.

Не закъсня и отговорът от руска страна. Според Би Би Си Москва настоява, че неин самолет не е използвал бордови оръжия, нито е влязъл в контакт с дрона. Машината е била активирана, за да идентифицира евентуален нарушител, но заради бързо маневриране американският дрон е преминал в неуправляем полет със загуба на височина и се е сблъскал с водната повърхност.

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
Тъпоооооо
преди 1 година
Тъпата българска пропаганда трябва да спре. Раптер няма нищо общо с квадрокоптера от снимката. И явно не са се сблъскали:) Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
Михаил
преди 1 година
Какво ти хвърлено гориво върху шпионския самолет,, върху него е повлияно катастрофичрски чрез електромагнитен дистанционен.уред .... Сигнализирай за неуместен коментар