Москва отрече сблъсъка над Черно море, САЩ привикват спешно посланика им

Според Щатите руският изтребител е свалил дрона, след като е повредил витлото му

14.03.2023 | 21:07 Редактор: Ирена Бакърджиева
Москва отрече сблъсъка над Черно море, САЩ привикват спешно посланика им

Руското министерство на отбраната коментира информацията на американските военни за сблъсък между американски дрон и руски Су-27 над Черно море. Американският дрон е летял към руската граница с изключени транспондери, съобщи министерството. То заяви, че руските изтребители не са осъществили контакт с безпилотния летателен апарат и не са използвали бордови оръжия.

"Средствата за управление на руските ВВС сутринта са регистрирали полет на американски безпилотен апарат MQ-9 по посока на руската държавна граница. Дежурните изтребители от силите за противовъздушна отбрана са били вдигнати във въздуха, за да идентифицират нарушителя над водите на Черно море", заяви Министерство на отбраната на Русия.

Оттам се допълва, че поради внезапна маневра американският дрон е преминал в "неконтролируем полет със загуба на височина и се е сблъскал с водната повърхност".

"Руските изтребители не са използвали бордови оръжия и не са влезли в контакт с американския дрон, като благополучно са се върнали на летището", завършва изявлението, цитирано от ТАСС.

Американският безпилотен апарат Reaper, който се разби, след като беше ударен от руски изтребител, не е бил открит в Черно море, заяви говорител на Европейското командване на САЩ, цитиран от Си Ен Ен.

В по-ранно изявление командващият на американските военновъздушни сили в Европа заяви, че дронът е бил "ударен от руски самолет, което е довело до катастрофа и пълна загуба на MQ-9".

Съединените щати привикват спешно руския посланик след сблъсъка, заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс.

Руският изтребител Су-27 е свалил принудително дрон на американските ВВС над Черно море, след като е повредил витлото на американския MQ-9 Reaper. Дронът Reaper и два изтребителя Су-27 са оперирали над международни води над Черно море, когато един от руските самолети умишлено е прелетял пред дрона и е пуснал гориво пред него, според официални данни.

Според говорителя на Съвета за национална сигурност Джон Кърби президентът Джо Байдън е бил информиран от съветника по националната сигурност Джейк Съливан за инцидента. Според Кърби американските служители планират да се свържат с Русия, за да изразят загрижеността си относно инцидента с дрона, информира БГНЕС.

САЩ ще продължат да оперират над Черно море и няма да бъдат обезкуражени от прихващането на дрон от страна на Русия в международното въздушно пространство, заяви служител на Белия дом.

"Ако посланието е, че искат да ни възпрат или да ни разубедят да летим и да действаме в международното въздушно пространство над Черно море, то това послание няма да успее, защото няма да се случи", заяви Джон Кърби, координатор по стратегическите комуникации в Съвета за национална сигурност.

Снимка: БГНЕС


2
1 rate up comment rate down comment 0
Наглост
преди 1 година
Черно море откога е американско въздушно пространство?Най- вероятно България е предоставила достъп на дрона, понеже сме разграден двор и "съюзниците" ни ползват както намерят за добре . Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
Татул
преди 1 година
Кеф, да ги свалят. Нямат работа американците в Черно море. Същото щях да кажа и за руснаците ако бяха в мексиканския залив , но уви. Сигнализирай за неуместен коментар