Украинчета "изчезват безследно" след принудителен лагер в Крим: Организация движи отвличанията?

Според украинското правителство Русия е отвлякла поне 16 000 украински деца

08.03.2023 | 18:32 Редактор: Петя Кръстева
Украинчета

От началото на войната насам Русия е отвела хиляди деца и младежи от Украйна. Често оправданията гласят, че е било по хуманитарни причини. Междувременно обаче хуманитарните организации и изследователските екипи са сигурни, че отвличанията са систематични и вероятно става дума дори за военни престъпления. Според украинското правителство Русия е отвлякла поне 16 000 украински деца.

Пред британския "Таймс" няколко засегнати семейства от окупираните от Русия украински територии разказват историите си. 11-годишната Лилия е от Херсон, който през септември миналата година е под руска окупация. Тогава тя и съучениците ѝ били поканени на двуседмичен детски лагер в анексирания през 2014 г. от Москва украински полуостров Крим. Майката на Лилия - Татяна, разказва, че се страхувала да прати дъщеря си на екскурзия именно в Крим, но от училището не им дали право на избор. Накарали ги да донесат и актовете за раждане на децата, заедно с други документи, нужни за екскурзията.

Въпреки че в началото децата си прекарвали добре, Лилия постепенно започнала да разказва на майка си, че с тях се говорело само на руски, а всяка сутрин ги карали да пеят руския химн. На края на лагера, вместо да се прибере след две седмици, Лилия била преместена в друг лагер в Крим, а директорката прекъснала контакт с майка ѝ.

Нещо подобно е преживяла и 15-годишната Анастасия. След повече от две седмици на "екскурзия" в Крим тя написала на майка си съобщение, че ръководителите на лагерите им казали да предадат на родителите си, че ако дойдат при тях, ще им дадат апартаменти и пари, разказва британският вестник. Докато била на територията на Крим, на Анастасия не ѝ позволявали да излиза извън лагера, а за всички деца се прожектирали руски пропагандни филми.

Анастасия и Лилия са сред щастливите деца, които са успели да се съберат с родителите си. Това се е случило със съдействието на украинската организация "Спасете Украйна". Представители прекарали майките на децата до Крим, където те успели да открият момичетата. Пътят, който изминали, бил над 8000 километра.

По данни на Киев Украйна е успяла да върне 307 деца при семействата им.

От началото на войната преди една година многократно са постъпвали съобщения за "изчезване" на украински деца и младежи в районите, контролирани от Русия. През септември 2022 г. Москва потвърди, че е докарала 1800 деца "сираци" от Украйна в Русия, пише германският NTV.

Лабораторията за хуманитарни изследвания към Йейлския университет в САЩ наскоро предположи, че около 6000 украински деца са били отвлечени в Русия. Украинското правителство говори за 16 000. Трудно е да се провери точният им брой.

Пред германската обществено-правна телевизия  ZDF международната организация "SOS Детски селища" потвърждава, че на територията на обектите им в Русия има украински деца. Как те са се озовали там, не става ясно. Според разследване на медията международната помощна организация е замесена в системното отвличане на украински деца от Русия. Снимки, получени от редакционния екип, показват как украински деца са отведени в селището Томилино край Москва. Там те очевидно биват предавани на руски приемни родители, пише ZDF.

Москва неведнъж е отричала, че отвличанията са умишлени и ги представя като "спасяване" на децата, които иска да изведе от активните военни зони. Непълнолетните често са отвеждани в Русия с мотива, че там могат да получат медицинско лечение или да се възстановят, предаде DW.

Наред с Киев, масовите отвличания на украински деца се разследват и от Карим Хан, който е главен прокурор на Международния наказателен съд.

Снимка: БГНЕС