Кремъл: Русия няма да признае тавана на цените за петрола, въведен от Запада

Вашингтон беше един от ключовите инициатори на тавана на цените за руския петрол

07.03.2023 | 16:32 Редактор: Михаела Димитрова
Кремъл: Русия няма да признае тавана на цените за петрола, въведен от Запада

Русия не признава тавана на цените, въведен от западните страни за нейния износ на петрол. Това заявява Кремъл в своя позиция, след като Съединените щати посочиха, че таванът "работи добре".

Вашингтон беше един от ключовите инициатори на тавана на цените за руския петрол, който Западът наложи с цел да намали приходите на Москва, използвани за финансиране на инвазията ѝ в Украйна, пише Ройтерс.

"Не признаваме и няма да признаем никакво ограничение. Работим така, че тази система да не накърнява собствените ни интереси", подчерта говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от dnes.bg.

Икономиката на Русия се оказа забележително устойчива предвид строгите западни санкции, но таванът на цените усложни усилията ѝ да продава петрол в световен мащаб.

Москва, която извършва около 10% от световните доставки на петрол, миналия месец обяви, че ще намали добива с 500 000 барела на ден през март в отговор на тавана на цените. Американски служители твърдят, че таванът на цените работи, тъй като руската смес "Уралс" - еталон за износа на Москва - се продава с голяма отстъпка спрямо сорта Брент, използван за международен маркер.

"Мисля, че красотата на процеса е, че той работи и руските петрол и продукти се търгуват под горната граница на цените", заяви вчера Амос Хохщайн, специален пратеник по енергийните въпроси в Държавния департамент на САЩ.

На 5 декември 2022 г. влезе в сила ембаргото на ЕС за офшорни доставки на петрол от Руската федерация, страните от Г-7, ЕС и Австралия въведоха "таван" на цените на руския петрол, доставян по море, на ниво от $60 за барел за кораби и подчинени им територии. А от 5 февруари 2023 г. започнаха да действат подобни ограничения за доставка на петролни продукти от Русия. Размерът на "тавана" беше определен на 100 и 45 долара за барел в зависимост от категорията петролни продукти.

Снимка: БГНЕС