Украйна преодоля последиците от руските удари върху енергийната система

Продължават атаката срещу украинския град Бахмут, а жертвите в град Запорожие вече са 11

05.03.2023 | 08:26 Редактор: Вяра Димова
Украйна преодоля последиците от руските удари върху енергийната система

Руски сили продължават да атакуват украинския град Бахмут. Нарасна броят на жертвите на ракетния удар в град Запорожие, извършен в четвъртък - те вече са 11. При атаката срещу 5-етажна жилищна сграда загина и дете.

"Украйна е успяла да преодолее последиците от руските удари върху енергийната система", заяви министърът на енергетиката на страната. Президентът Володимир Зеленски се обяви за по-силно сътрудничество с европейските институции тази година.

Сътрудничеството на Украйна с европейските институции тази година ще бъде по-пълноценно от миналата, като основната задача е подготовката на страната за членство в ЕС. Това заяви президентът Володимир Зеленски след срещата си с председателя на ЕП Роберта Мецола, която се включи в конференцията "Обединени за справедливост" в украинския град Лвов.

"Очевидно, че тази година сътрудничеството ни с европейските институции ще бъде още по-пълноценно от миналата година. Задачата е активно да подготвим всичко за членството на страната ни в ЕС, да увеличим доставките на оръжия за Украйна и да засилим санкциите срещу Русия. И аз благодаря на Роберта Мецола и на всички наши приятели в Европа, които помагат на Украйна по пътя на интеграциятa", каза Зеленски в традиционното си видеообръщение, цитиран от БНР.

По време на визитата си в Украйна, председателят на Европарламента Роберта Мецола призова страната да получи разрешение да започне преговори за членство в ЕС тази година. Мецола каза, че е впечатлена от темповете, с които Върховната рада и правителството напредват.

Междувременно министърът на енергетиката Герман Галущенко обяви, че Украйна е успяла да преодолее последиците от руските удари, които са повредили около 50% от енергийната инфраструктура на страната. Галущенко определи като безпрецедентно влиянието на агресора върху енергийната система. От октомври насам са нанесени 14 масирани ракетни удара и 17 атаки от дронове. Сред поразените обекти са топло- и водноелектрически централи и подстанции на преносната система.

Снимка: БГНЕС