Ожесточени сражения по улиците на Бахмут, но градът още не е под руски контрол

Хиляди цивилни все още живеят в убежища без водоснабдяване, електричество и газ

04.03.2023 | 15:51 Редактор: Вяра Димова
Ожесточени сражения по улиците на Бахмут, но градът още не е под руски контрол

Украинските и руските въоръжени сили водят сражения по улиците на Бахмут, но градът не е под руски контрол. Около 4 хиляди цивилни все още живеят в убежища без водоснабдяване, електричество и газ.

Заместник кметът на Бахмут Олександър Марченко описа актуалната ситуация пред Би Би Си. По думите му почти няма сграда без разрушения и целият град е унищожен. Руските сили увеличават натиска върху украинската отбрана. Войници от руската армия и от групировката "Вагнер" са напреднали в северните предградия през последното денонощие.

Геолокационни кадри потвърждават, че войските на Киев са взривили два важни моста в района, което показва, че се опитват да пречат на руското движение в източна посока.

Украинският президент Володимир Зеленски посрещна председателя на Европейския парламент Роберта Мецола в Лвов. "Радвам се, че отново съм в Украйна, с тези герои, които отказват да се предадат. Тези, които пожертваха всичко, за да защитят нашите ценности", написа Мецола в социалните мрежи, цитирана от БНР.

Киев набира все по-голяма подкрепа за международен трибунал за военните престъпления на Русия, изтъкна по-рано президентът Зеленски. "Отговорността на Русия и нейното ръководство е лична! За агресия и терор срещу държавата и народа ни. И когато има тяхната отговорност, справедливостта ще бъде възстановена", каза той.

Междувременно Вашингтон обяви нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 400 милиона долара, включващ боеприпаси за ракетните системи HIMARS и за гаубици, както и бронирани машини "Брадли".

Снимка: БГНЕС