Жадни за живот - кучета, котки, зайци оцеляха 3 седмици в руините след земетресенията

По данни на Humane Society International повече от 1500 животни са спасени и откарани в болници в Антакия

01.03.2023 | 19:11 Редактор: Елеонора Танева
Жадни за живот - кучета, котки, зайци оцеляха 3 седмици в руините след земетресенията

Повече от три седмици след смъртоносното земетресение в Турция екипът от спасители на организацията Humane Society International все още намира живи четириноги в изоставени апартаменти, разрушени сгради или скитащи се по улиците. 

По данни на благотворителната организация за защита на животните повече от 1500 кучета, котки, зайци, златни рибки, птици, влечуги и други са били транспортирани в основните полеви ветеринарни клиники в Антакия, за да получат спешна медицинска помощ. Смята се, че десетки хиляди животни в цялата страна са загинали.

Повечето от спасените и настанени в клиники животни са шокирани, гладни и обезводнени. Страдат от порезни инфектирани рани, натъртвания и възпалени очи. Невероятно е, че някои от животните са оцелели, въпреки липсата на каквато и да било храна и вода.

Директорът на спасителната организация Humane Society International Кели Донитан смята за забележителен факта, че три седмици след първото земетресение, екипът й все още открива живи животни. 

"Те отчаяно се нуждаят от помощ. Мога само да си представя колко страшно е било за тях да преживеят четири земетресения през последните няколко седмици. А също и оглушителния шум на хеликоптерите, които кръжат над главите им. Като се сетя колко страх изпитват моите животни у дома, когато има фойерверки, ми се къса сърцето, щом си помисля колко изплашени са били тези животни. Сега те получават цялата любов и грижи, от които се нуждаят, за да се излекуват, но всеки ден откриваме още сред развалините и отломките", заяви още тя, цитирана от "24 часа". 

Humane Society International реагира на бедствия по целия свят, за да помогне на страдащи животни и хора. Екипът от опитни хуманитарни спасители са помагали на животните след изригването на вулкан в Гватемала, както и при земетресенията в Непал, Еквадор и Мексико. Оказвали са спешна помощ на животни, станали жертва на пожарите в Австралия и Чили, както и работят в помощ на бежанци и техните домашни любимци, бягащи от войната в Украйна.

Снимки: БГНЕС