Британското разузнаване: Русия има втора площадка за излитане на дронове към Украйна

Беше нанесено първото руско нападение с този тип безпилотни летателни апарати от 15 февруари насам

01.03.2023 | 18:51 Редактор: Петя Кръстева
Британското разузнаване: Русия има втора площадка за излитане на дронове към Украйна

Дроновете, с които Русия атакува Украйна, вероятно са излетели от западната руска Брянска област, което означава, че Кремъл вече разполага с втора площадка за доставяните от Иран безпилотни летателни апарати, заяви британското министерство на отбраната, цитирано от ДПА. Досега дроновете излитаха само от южната руска Краснодарска област, а площадката там се използва от средата на декември.

"Втората площадка за дронове даде на руснаците допълнителна отправна точка за атаки, която е по-близо до Киев", се казва в доклада, написан въз основа на констатации на британското разузнаване.

"Това вероятно ще намали времето на полет над Украйна", пише още министерството. 

Украйна съобщи, че 11 от 14-те дрона, с които е била атакувана, са били свалени. Девет от тях са били прехванати от украинските системи за ПВО в близост до Киев. Останалите три са били насочени срещу обекти в Южна Украйна, съобщи БТА.

Това е първото руско нападение с този тип безпилотни летателни апарати от 15 февруари насам. Британското министерство на отбраната предполага, че това може да се дължи на изчерпване на доставените от Иран дронове. 

Снимка: Bloomberg.com


2
3 rate up comment rate down comment 1
шопа
преди 1 година
Не четете тези простотии независимо на коя страна симпатизирате. Тава са текстове писани от дрогирани или от недозрял изкуствен интелект и нямат нищо общо с действителността. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
лъчо
преди 1 година
Нещо се объркахте с броя на дроновете уж 11 свалени па 9 еди си къде и три еди си къде та станаха 12 я проверете да не би18 дрона да се свалени Сигнализирай за неуместен коментар