ООН със тряскащо предупреждение: Свободата на човека е застрашена

"Голяма част от напредъка в борбата за защита на правата на човека е в застой", каза Фолкер Тюрк

27.02.2023 | 16:40 Редактор: Вяра Димова
ООН със тряскащо предупреждение: Свободата на човека е застрашена

Напредъкът в борбата за защита на човешките права, постигнат през последните десетилетия, е в застой и дори е застрашен от упадък, предупреди ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк. Той даде за пример руската "безсмислена инвазия" в Украйна, превърнала се по думите му в пример за потисничество, съобщи Ройтерс.

"Голяма част от напредъка в борбата за защита на правата на човека е в застой, а някои места дори се връщат назад", каза върховният комисар по правата на човека в приветствената си реч по случай откриването на заседанието на Съвета на ООН по правата на човека в Женева, на което присъстваха повече от 100 министри и държавни глави.

Той призова държавите да работят по превъзмогване на различията помежду си и да стигнат до "нов консенсус на световно ниво по въпросите за правата на човека".

Германската външна министърка Аналена Бербок подчерта, че ролята на Съвета на ООН по правата на човека е изключително важна на фона на нарушаването на човешките права от страна на Русия, Иран, Афганистан и други държави, предаде ДПА, цитирана от "24 часа".

"Фактът, че в тези страни няма никакъв механизъм за налагане на санкции, прави тази задача по-трудна, но не по-малко важна", каза днес Бербок в Берлин, преди да отпътува за Женева.

Снимка: pixabay


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Аналчето Бербок нещо за САЩ няма ли да каже? Гуанранамо, расизма вътре в САЩ, разкритията на Сноудън за програмата им за подслушване, Асанж е жив мъртвец след 10 години тормоз и лишаване от елементарни човешки права само защото публикува сведения за мръсните номера на щатите... Сигнализирай за неуместен коментар