ООН настоя Русия незабавно и безусловно да се изтегли от Украйна

Против резолюцията гласуваха Беларус, КНДР, Мали, Никарагуа, Сирия и Еритрея

24.02.2023 | 06:58 Редактор: Вяра Димова
ООН настоя Русия незабавно и безусловно да се изтегли от Украйна

Общото събрание на ООН гласува в подкрепа на резолюция, призоваваща Русия незабавно и безусловно да изтегли войските си от Украйна. Резолюцията беше приета със 141 гласа "за" и 32 гласа "въздържал се", включително Китай и Индия.

Шест държави се присъединиха към Русия, за да гласуват против - Беларус, КНДР, Мали, Никарагуа, Сирия и Еритрея. Резолюцията препотвърждава подкрепата за "суверенитета" и "териториалната цялост" на Украйна и отхвърля претенциите на Москва към окупираните части на страната.

В 11-ата извънредна специална сесия на Общото събрание на ООН участва заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев. В изказването си той препотвърди позицията на България за независимостта и териториалната цялост на Украйна.

България настоява Руската федерация безусловно да изтегли всички свои сили и военна техника от суверенната територия на страната в нейните международно признати граници и вярва в принципите на пълно спазване на международното право и в търсенето на отговорност на агресора.

Една година след обявената на 24 февруари от руския президент Владимир Путин "специална военна операция" статистиката на ООН показва, че войната е отнела 8 хиляди живота, а милиони украинци са напуснали страната си и са потърсили убежище в други страни. Протести и различни събития по повод годишнината от войната в Украйна започнаха на много места по света, а редица сгради бяха осветени в цветовете на украинското знаме.

Снимка: БГНЕС