Година от войната в Украйна: С нови мерки Киев се подготвя за руските атаки

ООН подкрепи резолюция, която осъждаща инвазията и призова за мир

23.02.2023 | 19:18 Редактор: Вяра Димова

В навечерието на годишнината от войната в Украйна, боевете не спират, а разузнаването на страната се подготвя за нови руски атаки. В Киев пристигна испанският премиер Педро Санчес, за да изрази подкрепата си за украинския народ. Солидарност бе изразена и на Общото събрание на ООН. Алиансът подкрепи резолюция, осъждаща инвазията и призоваваща за мир.

В цяла Украйна са въведени мерки за сигурност. Училищните занятия са онлайн, работи се от вкъщи, а патрулите за сигурност са в готовност, за да се сведе до минимум потенциалното въздействие на руските удари. 

Освен това се въвеждат допълнителни мерки за безопасност в района на Херсон в североизточна Украйна. Раздаването на хуманитарна помощ и плащането в брой в пощенските станции се ограничава, а служителите на реда ще засилят патрулите на местата, където е възможно струпване на тълпи.  

В навечерието на годишнината от войната светът засвидетелства подкрепата си за Украйна. Генералният секретар на ООН постави началото на извънредното заседание с остри думи към руската военна агресия и отново припомни, че тя е в нарушение с международното право. 

"Навършването на година от нахлуването на Русия в Украйна е мрачен крайъгълен камък за народа на Украйна и за международната общност. Тази инвазия е оскърбление за колективната ни съвест", заяви Антониу Гутериш.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС