Украйна наложи безпрецедентни финансови санкции на Русия, в сила са за 50 години

Ще засегнат стотици банки и десетки хиляди финансови институции

23.02.2023 | 15:47 Редактор: Тодор Петров
Украйна наложи безпрецедентни финансови санкции на Русия, в сила са за 50 години

Парламентът на Украйна наложи в широкообхватни 50-годишни санкции на руски финансови институции, включително централната банка, както и на всички търговски банки, инвестиционни фондове, застрахователи и други дружества, предаде Ройтерс.

"Това е пълно блокиране на достъпа на финансови институции на Руската федерация до пазари и активи в Украйна. Пълно блокиране. Трябва да я отслабим с всички налични средства. Финансовият сектор е стратегическият "донор" на тази войн, посочи Андрий Пишни, управител на Националната банка на Украйна.

Преобладаващото мнозинство от 325 депутати гласуваха в подкрепа на мерките, които трябва да бъдат в сила в рамките на половин век.

Министърът на икономиката Юлия Свириденко пък каза, че секторните санкции ще засегнат стотици банки и десетки хиляди финансови институции, регистрирани в Русия.

Мерките включват забрана за трансакции с активи, собственост на финансови институции на Руската федерация, забрана за установяване на бизнес отношения и забрана за трансакции и инвестиции в руски финансови институции, каза още Свириденко, цитиран от БНР.