Година след началото на войната и санкциите: Какво се случва с руските олигарси?

Някои от тях предпочетоха да отидат в Дубай и Турция

22.02.2023 | 10:50 Редактор: Михаела Димитрова
Година след началото на войната и санкциите: Какво се случва с руските олигарси?

Да избягам, да се бия или да не правя нищо - това бяха трите възможни изхода пред повечето от руските милиардери, за които е известно, че са близки до президента на Русия Владимир Путин, от началото на войната в Украйна. Сметките в чужди банки на тези олигарси бяха замразени, яхтите и имотите им конфискувани, но те успяват да ги заобиколят или пък им се противопоставят в съда в очакване на по-добри дни.

Пьотр Авен разказва пред "Файненшъл таймс", че е бил взет на прицел от санкциите, защото руският президент му е звъннал по телефона и той не е намерил начин да откаже този разговор. Сега Авен казва, че не знае как ще оцелее, след като сметките му са замразени. Той живее в Латвия, тъй като има гражданство и на тази страна. 

Роман Абрамович, който е най-прочутият от руските олигарси, трябваше да продаде английския си футболен отбор "Челси", едно от бижутата на империята си. Оттогава той бе забелязан на няколко пъти в Русия, в Израел, както и в Дубай или в Турция, които не предприеха мерки срещу руските богаташи.

Олег Дерипаска пък избра да остане в Москва. Той определи инвазията в Украйна като война, а това понятие е забранено от Кремъл, който говори за "специална операция". Малко след тази вербална грешка един от хотелите на алуминиевия магнат Дерипаска беше конфискуван по решение на руското правосъдие, предаде БТА.

Руските олигарси сега са дискретни, но предприеха все пак юридическа контраофанзива, което означава, че те все още имат средства, за да си позволят да плащат за услугите на скъпи адвокати.

Авен поиска от британското правосъдие да му разреши да използва 60 000 британски лири на месец от замразените му авоари за покриване на съществените нужди на семейството си. Делото все още продължава. Подобно на бившите си партньори Фридман и Хан, или по примера на Алишер Усманов и Роман Абрамович, Авен заведе дело срещу санкциите, наложени му от ЕС и Великобритания.

Дерипаска пък предприе същите действия срещу Вашингтон. Според "Форбс" богатството му е намаляло наполовина за година, на 1,7 милиарда долара. Според финансовата преса, богатството на Абрамович пък е намаляло също наполовина, на 7 милиарда долара, което си е все пак значителна сума за най-големия акционер в стоманодобивната компания "Евраз".

Общо замразените активи в рамките на британските санкции срещу Русия възлизат на 18,4 милиарда лири. А тези в ЕС възлизат на 17 милиарда евро.

Снимка: БГНЕС