Молдова иска ЕС да санкционира олигарси, подпомагащи Русия да я дестабилизира

По думи на Нику Попеску страната може да се справи с рисковете

20.02.2023 | 14:35 Редактор: Михаела Димитрова
Молдова иска ЕС да санкционира олигарси, подпомагащи Русия да я дестабилизира

Молдова призова ЕС да наложи санкции и да вкара забрана за издаване на визи на олигарси, които помагат на Русия да дестабилизира страната.

"Молдова не за първи път се сблъсква с подобни ситуации през последната година", заяви външният министър Нику Попеску на среща с външните министри на ЕС в Брюксел във връзка с обвиненията, че "Русия е в заговор за извършване на преврат, при който "диверсанти" ще атакуват държавните институции."

"Имало е няколко случая на такива опасения, просто този път те са по-публични. Рисковете са налице, но Молдова има добри резултати в отстраняването им", категоричен бе Попеску.

Миналата година Съединените щати и Великобритания наложиха санкции на молдовските магнати Илан Шор и Владимир Плахотнюк, които през 2019 г. избягаха от страната заради обвинения в корупция.

Молдова от своя страна получи статут на кандидатка за членство в ЕС, с което се постави началото на първия етап от дългогодишен процес. Европейски дипломати заявиха, че ЕС обмисля да изпрати киберексперти в Молдова, за да помогне на страната да отблъсне хакерските атаки на Москва.

Снимка: БГНЕС