Захарова: Молдова едва ли ще промени своя курс спрямо Русия

Според говорителят на руската дипломация политическият курс на Кишинев не отговаря на интересите на Русия

18.02.2023 | 12:06 Редактор: Михаела Димитрова
Захарова: Молдова едва ли ще промени своя курс спрямо Русия

Русия остава отворена за конструктивно сътрудничество с Молдова след формирането на ново правителство в тази страна, но курсът на Кишинев спрямо Москва едва ли ще се промени. Това каза говорителят на руската дипломация Мария Захарова в свой коментар.

"Промените в молдовския кабинет "имат по-скоро козметичен характер. От 15-те му членове 11 запазиха постовете си. Затова, за жалост, курсът на Кишинев спрямо Русия едва ли ще се промени", обяснява Захарова.

Тя изтъква, че формирането на ново правителство в Молдова е било съпроводено с "безпрецедентно нагнетяване на антируска риторика от официален Кишинев въз основа на неподплатена с доказателства информация за някакъв план на Русия, насочен към дестабилизация на ситуацията в страната, който е бил получен от Киев", предаде БТА, цитирайки ТАСС.

Украинският президент Володимир Зеленски каза миналата седмица, че неговата страна е разкрила план на руското разузнаване "за унищожаване на Молдова". Президентът на Молдова Мая Санду се оплака във вторник, че Русия планира да използва чуждестранни саботьори, за да свали ръководството на малката държава, да попречи на присъединяването ѝ към Европейския съюз и да я използва във войната срещу Украйна. Москва отхвърли тогава обвиненията и заяви, че Киев се опитва да въвлече Молдова "в тежка конфронтация с Русия".

Захарова пък обвинява Запада, че "води (Молдова) по пътя на Украйна и балтийските страни". Кишинев, според нея, "прилага същите шаблони: забрана на неудобни медии, преследване на политически опоненти, ограничаване на сферата, в която се използва руският език, опити за фалшифициране на общата ни история, изкуствено ограничаване на политическите, търговско-икономическите и хуманитарните контакти с Русия". Този политически курс на молдовските власти не отговаря на интересите на нашите народи", заяви говорителката на руското външно ведомство.

Снимка: БГНЕС