Президентът на Молдова: Русия подготвя атаки в страната ни

Плановете включват действия с участието на саботьори с военно обучение, твърди Мая Санду

13.02.2023 | 13:20 Редактор: Михаела Димитрова
Президентът на Молдова: Русия подготвя атаки в страната ни

Президентът на Молдова Мая Санду предупреди за опасността от дестабилизация в страната. Тя призова парламента да предостави допълнителни правомощия на специалните служби.

"Подготвят се атаки срещу Молдова. Плановете за близкото бъдеще включват действия с участието на саботьори с военно обучение, които ще атакуват някои държавни сгради, взимайки заложници. Така наречената опозиция иска да смени правителството в Кишинев. Парламентът трябва да приеме проекти възможно най-скоро, които ще дадат възможност на Службата за информация и сигурност и прокуратурата да се справят с рисковете за сигурността на страната", каза Санду на брифинг в понеделник. 

Според нея целта на "саботажа е да се свали конституционният ред, за да се прехвърли страната на разположение на Русия".

По този начин президентът Санду официално потвърди информацията за руски план, споменат миналата седмица от украинския президент Володимир Зеленски.

Първите подобни опити бяха направени още през есента в контекста на тежката енергийна криза в страната, но сега "новите планове на Русия, предоставени от украинските партньори", предвиждат "наемници, маскирани като цивилни", да влязат в Молдова, за да осигурят "насилствени бунтове" срещу правителствени учреждения, включително и вземане на заложници, обяснява Санду, цитирана от ТАСС.

Санду отбелязва, че Службата за информация и сигурност на Молдова разполага с информация за планове за включване на граждани на Русия, Беларус, Сърбия и Черна гора в антиконституционни действия. "Всички, които участват в антидържавни действия като членове на политически партии и престъпни групи, както и всички, които ги защитават, трябва да бъдат изправени пред правосъдието", заяви президентът на страната. 

Снимка: БГНЕС