Учени: Ковид-19 се е научил да се изплъзва от човешкия имунитет

Успява частично да избягва Т-клетъчния отговор при всички хора

24.02.2023 | 12:11 Редактор: Вяра Димова
Учени: Ковид-19 се е научил да се изплъзва от човешкия имунитет

За три години свикнахме да живеем с коронавируса. Имунитетът на повечето хора успя да се адаптира към него, което помага инфекцията да протича по-леко. И все пак всеки ден се откриват нови заболели, а учените продължават да изучават вируса SARS-CoV-2.

Специалисти от руския технологичен университет "Сколтех" са открили неизвестен по-рано механизъм за поява на мутации на коронавируса, чрез който могат да възникнат нови опасни щамове. С други думи, вирусът се е научил да се изплъзва от имунитета на човека.

Новооткритите способности на Ковид се основават на умението му да се маскира срещу антиген-представящите молекули. Тази информация е получена благодарение на подробно проучване на случай на продължителен Ковид при пациентка с отслабена имунна защита: нейното заболяване продължава почти година. 

Имунната система се бори с инфекцията, като произвежда антитела и Т-лимфоцити. Последните играят основна роля в осигуряването на клетъчния имунитет.

"Нашият анализ показа, че по време на продължителна инфекция коронавирусът наистина натрупва точно такива мутации, които не позволяват на Т-лимфоцитите да го разпознаят", обяснява биологът Георгий Базикин, ръководител на изследването и професор в "Сколтех", пише "Труд".

По-подробен анализ показва, че коронавирусът не само е придобил резистентност към защитните клетки на изследваната пациентка, но също така се е научил частично да избягва Т-клетъчния отговор при всички хора.

Снимка: pixabay