Проучване: Нарушенията при Ковид продължават една година

От 536 пациенти при 331 е установено органно увреждане шест месеца след първоначалната диагноза

16.02.2023 | 21:34 Редактор: Вяра Димова
Проучване: Нарушенията при Ковид продължават една година

Ново всеобхватно проучване на уврежданията на органи при пациенти с дълъг Ковид-19 показва, че нарушенията продължават при 59% от пациентите една година след първоначалните симптоми - дори и при тези, които не са били тежко засегнати при първото диагностициране с вируса, пише електронното издание "Медикал експрес".

Проучването, публикувано в "Джърнъл ъв дъ роял съсайъти ъв медсин", се фокусира върху пациенти, съобщаващи за екстремен задух, когнитивни нарушения и лошо качество на живот, свързано със здравето. В изследването са участвали 536 души с дълъг Ковид-19. При първото диагностициране 13% от тях са били хоспитализирани. 32% от хората, участвали в проучването, са били здравни работници.

От 536 пациенти при 331 (62%) е установено органно увреждане шест месеца след първоначалната диагноза. Те са проследени шест месеца по-късно с 40-минутно мултиорганно ЯМР изследване, анализирано в Оксфорд.

Констатациите потвърждават, че 29% от пациентите с дълъг Ковид са имали мултиорганни увреждания, с продължаващи симптоми и намалена функция на шест и дванадесет месеца. 59% от пациентите с дълъг Ковид-19 са имали увреждане на един орган 12 месеца след първоначалната диагноза, пише БГНЕС.

Проучването отчита намаляване на симптомите между шест и дванадесет месеца (силен задух от 38% на 30% от пациентите, когнитивна дисфункция от 48% на 38% от пациентите и лошо качество на живот, свързано със здравето, от 57% на 45% от пациентите).

Основните механизми на продължителното Ковид-19 въздействие остават неуловими, казват изследователите, които не са открили доказателства чрез симптоми, кръвни изследвания или ядрено-магнитен резонанс, за да определят ясно подтипове на продължителната инфекция. 

Снимка: Bloomberg.com