СЗО удължи извънредната ситуация заради Ковид, за 8 седмици са починали 170 000 души

В световен мащаб са поставени около 13,1 млрд. дози ваксини

30.01.2023 | 19:40 Редактор: Вяра Димова
СЗО удължи извънредната ситуация заради Ковид, за 8 седмици са починали 170 000 души

Световната здравна организация продължи действието на глобалната извънредна ситуация заради коронавируса, предаде Асошиейтед прес.

На годишното заседание на Изпълнителния съвет на СЗО нейният генерален директор Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че светът "сега несъмнено се намира в доста по-добра ситуация", отколкото преди година, когато разпространението на силно заразния вариант Омикрон на вируса беше в своя пик.

Той предупреди, че за последните осем седмици най-малко 170 000 души по света са починали от коронавируса.

Ръководителят на СЗО призова за пълна ваксинация на рисковите групи, увеличаване на тестването и по-ранно използване на противовирусните препарати. Тедрос апелира и за разширяване на лабораторните мрежи и за борба с "дезинформацията" за пандемията.

"Продължаваме да се надяваме, че до догодина светът ще съумее да сведе до минимум хоспитализациите и смъртността от Ковид", каза той, цитиран от БТА.

Тедрос направи изказването си след като малко преди това СЗО огласи заключенията от доклада за пандемията на своя Комитет за извънредните ситуации, според който по света са поставени около 13,1 млрд. дози ваксина срещу Ковид-19, отбелязва АП. В изнесените данни се допълва, че близо 90 на сто от медиците в световен мащаб са имунизирани, а почти 80% от хората над 60-годишна възраст са ваксинирани с поне една доза.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)