Орбан: Тръмп е единственият, който може да постигне мир с Путин

"Байдън не е човекът за тази работа", смята унгарският премиер

23.02.2023 | 11:57 Редактор: Ирена Бакърджиева
Орбан: Тръмп е единственият, който може да постигне мир с Путин

Премиерът на Унгария Виктор Орбан отхвърли срещата във Варшава в сряда с президента Джо Байдън и другите лидери на Букурещката деветка, след като настоя, че Доналд Тръмп е единственият човек, който може да постигне мир с Владимир Путин, съобщава Daily Mail.

Орбан има особено мнение за войната в Украйна, като укорява Европейския съюз за удължаването на конфликта и заяви през , че само бившият президент на САЩ Доналд Тръмп може да договори сделка между украинците и руснаците за прекратяване на конфликта.

"Това ще звучи брутално, но надеждата за мир е името на Доналд Тръмп", каза тогава Орбан, твърдейки, че Байдън не е човекът за тази работа, защото "прекали", като се обади на руския президент Владимир Путин, че е "военен престъпник".

По време на следобедната среща в сряда в президентския дворец Унгария беше представена от президента на страната Каталин Новак, който също е член на дясната партия "Фидес" на Орбан, пише "Труд".

Преди срещата Байдън нарече решението на Путин да напусне Новия договор за ядрени оръжия "СТАРТ" "голяма грешка" и обеща да "защити всеки сантиметър" от НАТО, тъй като дипломатическото напрежение между Вашингтон и Москва допълнително се влоши.

Снимка: БГНЕС