Байдън в Киев под вой на сирени: Путин мислеше, че ще ни надживее, САЩ и светът са с вас

При цялото несъгласие в нашия Конгрес по някои въпроси, има значително съгласие относно подкрепата за Украйна, посочи американският президент

20.02.2023 | 17:48 Редактор: Елеонора Танева

Изненадващо посещение на Джо Байдън в Киев донесе новината за допълнителна помощ от половин милиард долара за Украйна.

Визитата на американския президент не беше обявена предварително. Тя идва след като той пътува до съседна Полша, за да се срещне с президента Анджей Дуда. Байдън беше посрещнат от Зеленски и съпругата му Олена.

"Благодаря Ви, че дойдохте", заяви украинският президент. 

Байдън заяви, че година след нахлуването в Украйна завоевателната война на Путин се проваля. И подчерта, че целта на посещението му е да предаде на Зеленски важно послание. 

"САЩ са тук, за да останат. Няма да си тръгваме", каза Джо Байдън. 

Двамата президенти се разходиха в Киев, точно когато сирените за въздушна атака отново се чуха из града. 

Посещението на Байдън в Украйна е първото му след инвазията. Според експерти то е изключително символичен момент, целящ да демонстрира трайна американска подкрепа за страната и нейния народ.

"Путин смяташе, че Украйна е слаба и Западът е разделен. Той мислеше, че може да ни надживее. Не мисля, че мисли това в момента. Той просто сгреши. Една година по-късно доказателствата са точно тук, в тази стая. Стоим тук заедно. Една година по-късно Киев стои. И Украйна стои. Демокрацията е в сила. Американците са с вас и светът е с вас", подчерта американският президент.

Байдън заяви още, че Киев е пленил част от сърцето му. 

САЩ обявиха и нов пакет помощ за Украйна. Той включва повече военно оборудване, включително артилерийски боеприпаси. Зеленски определи  изненадващото посещение на Байдън като най-важното в историята на отношенията Украйна-САЩ.

"Украинците помнят фокуса, вниманието, отношението, което президентът Байдън и САЩ оказаха на Украйна. Благодаря Ви за това ниво на сътрудничество между САЩ и Украйна", заяви Зеленски. 

"Мислех, че е изключително важно да няма съмнение, каквото и да било, относно подкрепата на САЩ за Украйна във войната. При цялото несъгласие, което имаме в нашия Конгрес по някои въпроси, има значително съгласие относно подкрепата за Украйна. Не става въпрос само за свободата в Украйна... Става въпрос за свободата на демокрацията като цяло", отвърна Джо Байдън. 

Той отдаде почит към смелостта и лидерството на украинския президент в съобщение, написано в книгата за гости в президентския дворец.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 1
дсфгдфг
преди 1 година
Чак пък да сме с САЩ и укрите...айде сега... Сигнализирай за неуместен коментар