Украинци убиват с импровизирани дронове - бирени кенчета стават смъртоносно оръжие?

Дори кутиите от датската бира Tuborg се използват като "строителни материали"

20.02.2023 | 16:05 Редактор: Ирена Бакърджиева
Украинци убиват с импровизирани дронове - бирени кенчета стават смъртоносно оръжие?

Виждайки бирени кутии на позициите на украинските войници, кореспондентът на датската TV2 първо само се усмихна. Но бързо разбра, че пред него има смъртоносно оръжие. Консервите са пълни с шрапнели и са предназначени да убиват хора. Журналистът оцени високо "изобретателността" на украинците, пише датската ТV2.

Кореспондентът на TV2 Расмус Тантолд и фотографът Саймън Борг се убедиха в това сами, когато посетиха позициите на украинските войници и посетиха казармите близо до фронтовата линия край Донецк. Тук се правят импровизирани дронове с импровизирани средства, които понякога се наричат ​​самоубийци или камикадзе. Дори кутиите от датската бира Tuborg се използват като "строителни материали".

"Пускаме ги срещу руските войници. Шрапнели се разпръскват и удрят възможно най-много хора", обяснява украинският войник Руслан.

Работи по следния начин: Войници пълнят кутия бира Tuborg с малки железни топчета и прикрепят към нея експлозиви, след което изстрелват получения снаряд с дрон. Обхватът на такъв дрон е около шест километра. На практика това означава, че украинските военни могат да взривят своите самоделни бомби директно над руските позиции.

Расмус Тантолд казва, че не е имал представа, че бирени кутии могат да бъдат превърнати в такива оръжия, докато внезапно не ги е видял на маса в украинска казарма.

"Първоначално просто се усмихнах и си помислих: "Е, това са още глупости". Но бързо ми стана ясно, че това изобщо не е смешно: това е смъртоносно нещо", казва той. "Консервите са пълни с шрапнели и са предназначени да убиват хора – хора, които може би изобщо не са искали да се бият. Които оставиха майки, сестри, братя", допълва той.

Кореспондентът обаче подчертава, че това е естеството на конфликта и украинците нямат друг избор, освен да бъдат креативни, защото няма достатъчно боеприпаси, пише "Фокус".

"Трябва да са все по-умни, защото руснаците числено ги превъзхождат, както в жива сила, така и в артилерия", казва той.

Руснаците също използват дронове камикадзе. Но според Расмус Тантолд те са произведени в Иран и по отношение на смъртоносна сила значително превъзхождат домашните украински.

Снимка: Bloomberg.com