Зеленски: Русия опитва да унищожи Украйна и европейския начин на живот

Роберта Мецола: Знаем, че се борите не само за вашите ценности, но и за нашите

09.02.2023 | 14:15 Редактор: Ирена Бакърджиева

Президентът на Украйна Володимир Зеленски се обърна към Европейския парламент по време на извънредна пленарна сесия в Брюксел

При откриването на сесията председателят на Европейския парламент Роберта Мецола заяви пред Зеленски: "Знаем, че се борите не само за вашите ценности, но и за нашите".

"Украйна е Европа и бъдещето на вашата нация е в Европейския съюз", продължи председателят Мецола, добавяйки, че ЕС трябва да даде на Украйна "най-бързия възможен процес на присъединяване" и като следваща стъпка да осигури ракети с далечен обсег на действие и самолети, необходими за защита на свободата, която твърде много хора са приели за даденост".

В обръщението си към евродепутатите президентът Зеленски подчерта, че Русия се опитва да унищожи не само суверенна Украйна, но и европейския "начин на живот". Той очерта как вижда Европа като континент, изграден върху правила, ценности, равенство и справедливост и място, където Украйна е твърдо у дома си. Кремъл, от друга страна, прави всичко възможно, за да унищожи европейските ценности, каза президентът Зеленски, подчертавайки, че Украйна се бори за и защитава Европа от тази антиевропейска сила.

Той благодари на всички европейци, които подкрепят Украйна в борбата срещу руския нашественик, както и на всички, които помагат на украинските бежанци, пристигащи в ЕС. В перспектива президентът Зеленски призова Европа и Украйна да вървят заедно и да определят общо европейско бъдеще. Той обаче подчерта, че предпоставките за нашите мечти за нашите деца и внуци са мир и сигурност. Тези мечти няма да бъдат възможни, ако не преодолеем тази антиевропейска сила, опитваща се да открадне нашата Европа от нас, заключи той.

Това беше първото официално посещение на президента Зеленски в Европейския парламент, след като той се обърна дистанционно към членовете на ЕП по време на извънредно заседание на 1 март 2022 г., малко след като Русия започна войната си срещу Украйна. Той говори и преди пленарното заседание на 14 декември същата година, когато наградата "Сахаров" на Парламента за 2022 г. беше присъдена на храбрите хора на Украйна.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Путин
преди 1 година
Не Путин, а самата Украйна се унищожи сама.Това е от 2014г Сигнализирай за неуместен коментар