Страхът в Адана се усилва с всеки трус, колите остават единствено убежище

Всяка крачка, която правиш в града, трябва да бъде много точно премерена

09.02.2023 | 13:50 Редактор: Ирена Бакърджиева

В десетките пунктове, разкрити в помощ на пострадалите от земетресенията, продължава набирането на дрехи, одеяла и храни. Освен средства, страната ни ще изпрати и 25 тона брашно за Сирия.

Адана е градът, в който на всяка крачка дебне опасност. Сред срутените и нарушените сгради страхът сред местните се усилва с всеки следващ вторичен трус, а единственото убежище, макар и несигурно, се оказват автомобилите. 

"Всеки ден повече хора влизат в автомобилите си, особено в двуетажните къщи не пускат никой да влезе. В апартаментите не пускат да влизат. Повече хора са в колите, в спортните зали, в палатки, страхуват се да влязат", заяви Ибрахим Йълмаз от Дружеството на балканските турци.

Той изтъкна, че всяка крачка, която правиш в Адана, трябва да бъде много точно премерена.

"Вчера обикаляхме града и се събори един апартамент на пътя. Всичките се страхуват, учените и специалистите казват да се внимава", отбеляза Йълмаз.

А сред страха остава надеждата, че скоро ще бъде създадена по-добра организация, така че помощта да достига по-бързо до пострадалите.

И докато в Адана помощ за пострадалите все пак има, то в Сирия ситуацията остава изключително тежка. Заради продължаващата война достъпът до пострадалите е изключително труден, защото една част се контролира от бунтовниците, а друга - от правителството.

"Санкциите, икономическото ембарго, изключително пречат на достъпа на необходимите медикаменти и необходимата помощ. Въпреки че не би трябвало хуманитарната помощ да бъде възпряна от санкции. Когато се налагат санкции, те се налагат отгоре, гледат да притискат народа, да притискат живущите, страда народът от тези санкции", коментира журналистът Оля Ал Ахмед.

България продължава да набира помощи за пострадалите в десетките центрове, които бяха разкрити на територията на страната. "Успях да договоря първите 25 тона брашно, които да тръгнат за Сирия. Мелят се буквално сега", каза издателят Манол Пейков.

Над 5000 са българските дарителите, които само за ден събраха над половин милион лева в помощ на пострадалите в Турция и Сирия.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Снимка: БГНЕС