България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Журналист: Сирия е под руините, но Европа помага само на Турция

"Браво за даренията, но не трябва да се делим на народи", заяви Оля Ал-Ахмед

09.02.2023 | 08:23 Редактор: Тодор Петров

Журналистът Оля Ал-Ахмед заяви в ефира на "България сутрин", че ситуацията в Сирия е доста тревожна, почти катастрофална. 

"В Сирия няма щети, а Сирия е под руините. Положението е изключително критично. Страната имаше нужда от хуманитарна помощ още преди тази катастрофа. Много е труден достъпът до населените места, защото една част от тях се контролират от бунтовниците, а друга - от правителството", подчерта тя пред Bulgaria ON AIR.

Оля Ал-Ахмед отбеляза, че много малко страни помагат на Сирия. 70 страни помагат на Турция, 23 екипа са пратени там. В Сирия хората имат нужда от медикаменти и техника, изтъкна тя.

Журналистът е на категоричното мнение, че не би трябвало хуманитарната помощ да бъде възпирана от наложените санкции. 

"Народът страда от тези санкции. Браво за даренията, но не трябва да се делим на народи и нации", настоя събеседникът и допълни, че стотици хора в ЕС са искали да дарят средства за Сирия чрез системата Paypal, но тя е била блокирана. 

"Говорих лично с генералния директор на БЧК проф. Гигов, който ме увери, че по сметката, която е дадена на страницата на БЧК, парите се събират общо, отиват в Женева и се разпределят от Червения кръст и Червения полумесец за Турция и Сирия. Кой може да даде гаранция дали тези пари наистина ще стигнат до Сирия?", каза още Оля Ал-Ахмед.

Тя отправи апел към дарителите да изпращат повече одеяла, детски дрешки и лекарства.

"Летищата в Сирия работят. Защо в други медии чух, че летищата не работят? ОАЕ помогнаха с хуманитарна помощ и строят военнополева болница. Дори правителството на афганистанските талибани помогна. Исторически пробив - Израел помогна чрез трети лица. Защо Европа да не помогне на Сирия?", посочи журналистът

"Българин тръгна от Варна към Сирия с частна линейка с парамедици. Едни смели българи се качиха в линейката и тръгнаха към Сирия", съобщи Оля Ал-Ахмед.


1
2 rate up comment rate down comment 1
ЕМИ
преди 1 година
ЗА ЩАСТИЕ ,ЕГИПЕТ ,ЕМИРСТВАТА ,САУДИТСКА АРАБИЯ,ПАКИСТАН ,ИНДИЯ ПОДПОМАГАТ СИРИЯ И ТО МНОГО СИЛНО, О А Е ИЗГРАДИХА ВЪЗДУШЕН МОСТ КЪМ СИРИЯ,БРАВО ЧОВЕЦИ Сигнализирай за неуместен коментар