България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Манол Пейков: Договорихме 25 тона брашно за Сирия

За Турция се правят опит за доставки директно на терен

09.02.2023 | 07:50 Редактор: Михаела Димитрова

Продължават призивите за съпричастност за пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия. Издателят Манол Пейков също излезе с призив за помощ. 

"Събраните средства до края на вчерашния ден бяха малко над 600 000 лева и това е само за първите 48 часа. Дарителите трябва да са над 5000 вече", заяви Пейков в "България сутрин".

"Обаждат се всяка минута различни хора, а няколко превозвачески фирми вече поеха ангажимента да направят курсове до Турция и до Сирия, което е страхотна новина", разказа още той.

Пейков сподели, че е успял да договори първите 25 тона брашно, които да тръгнат за Сирия. "То се мели в момента в една мелница край Слънчев бряг. От Съюза на превозвачите обещаха да намерят начин да направят курс до сирийската граница, където то ще бъде претоварено и ще стигне до фондацията, с която работим", допълни още активистът.

Пред Bulgaria ON AIR той призна, че за Турция ще се направи опит нещата да са предоставени директно на терен. "Вече имаме договорени 1000 пухени якета, 500 родопски одеяла от български производители, 4000 чифта вълнени чорапи, 1000 прожектори, търсим варианти за всяко едно от нещата в списъка на посолството", каза още Манол Пейков.

Адресите с временните пунктове за събиране на дарения са:
Агенция Маккан, ул. Шипка 23, град София.
Езиково училище “Интелект”,  филиал "Лозенец".
Езиково училище “Интелект”,  филиал "Младост".
Езиково училище “Интелект”,  филиал "Борово".
Манол Пейков ИК Жанет 45 на бул. Ал. Стамболийски 9, град Пловдив.

Повече информация може да бъде открита в неговия Facebook профил.

Гледайте целия разговор във видеото.