Жертвите вече са над 11 000, туптящи сърца чакат спасение под отломките

Десетки държави изпращат помощ за бедстващите

08.02.2023 | 13:32 Редактор: Тодор Петров

Три дни след опустошителното земетресение в Турция и Сирия, расте броят на жертвите. Повече от 11 хиляди са загиналите. Хиляди сгради са срутени до основи, а цели градове почти са превърнати в прах. Десетки държави изпращат помощ за бедстващите. Всеки спасен живот поддържа надеждата, че има и още туптящи сърца под отломките. 

Малкият Мохамед, блокиран под развалините близо 45 часа в Хатай, получи вода за пиене от капачка на бутилка, преди да бъде изваден. В Хатай осемгодишно момче беше спасено от развалините на срутена сграда след около 52 часа. Детето беше пренесено от сградата до ръцете на майка му. 

И макар с всеки изминал час шансовете за намиране на оцелели да намаляват, не спират опитите на спасителните екипи да търсят евентуално оцелели под отломките на рухналите сгради. Ниските температури затрудняват спасителната акция, а битката с времето е повече от жестока. 

И все пак под тоновете бетон се крие лъч надежда и очи, пълни със страх и жажда за живот. След три дни под развалините в град Малатия беше извадено живо двумесечно бебе. 2-годишно дете също беше извадено живо след 44 часа под парчета бетон. С аплодисменти бяха посрещнати четирима души от едно семейство. 

А в Сирия момче направи видеоклип, докато е под развалините на рухналия си дом и поиска помощ. 

"Не знам дали ще оцелея или не, виждате каква е ситуацията. Никой, който не го е преживял, не може да разбере какво е усещането да си под тонове бетон. Погледнете, аз съм под отломките. Тук има повече от две семейства, чувате ли виковете, това са съседите ни, може да ни помогнат", сподели момчето.

Спасители и доброволци от редица държави се притекоха на помощ. Някои от тях споделят, че за първи път в живота си стават свидетели на подобна трагедия. В някои райони помощ почти не може да достигне заради разрушена инфраструктура. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.