Луда надпревара за природен газ, американски гигант се прицели в Алжир

Страната е една от алтернативите за доставка на суровина в Европа

07.02.2023 | 09:44 Редактор: Вяра Димова
Луда надпревара за природен газ, американски гигант се прицели в Алжир

Американският гигант Chevron е в разговори за добив на газ в Алжир, след като заради войната в Украйна страната се превърна в една от алтернативите за доставка на суровина в Европа, пише The Wall Street Journal. В последните години американските компании започнаха да пренебрегват богатите на петрол и природен газ държави в Близкия изток и Северна Африка, смятайки ги за политически риск, и се насочиха към добива на шистов газ и петрол, допълва изданието.

Сега обаче санкциите срещу Русия правят алтернативите търсени. Европейските гиганти Eni, TotalEnergies, BP и Royal Dutch Shell също декларират интерес към находища в Средиземно море, включително Алжир, Египет, Кипър и Либия.

Компаниите са в съревнование и за нови находки на природен газ, който е по-чист от другите изкопаеми горива и беше посочен като допустим в зеления преход на ЕС.

През 2020 г. Chevron, която е втората по големина петролна компания по пазарна капитализация, подписа меморандум за разбирателство с алжирската Sonatrach за проучвания за природен газ, но оттогава няма движение по него, пише investor.bg.

WSJ припомня, че Алжир притежава по-големи залежи на шистов газ и петрол от САЩ. През последните два месеца представители на Chevron са разговаряли с алжирски чиновници и са наели консултанти, които имат достъп до алжирските находища - и конвенционални, и шистови. Chevron е част от консорциумите, които откриха и разработват големи залежи в Египет и Израел. Сега надеждите на компанията са да приложат опита, който имат от американските шистови находища и в Алжир.

Говорител на петролния гигант отказва коментар на информацията на WSJ, но потвърждава за подписано споразумение с алжирското правителство за достъп до документацията за три от най-големите газови находища в страната.

Снимка: БГНЕС

1
0 rate up comment rate down comment 0
Никчето
преди 3 месеца
Луда надпревара за газ нека има, за въглища и дърва да няма само... че поне синьото гориво е еко, а тия другите не са никак... Мисля, че все повече държави ще осъзнават смисъла и стойността на газа, колко по-благоприятен е за околната среда, а и като цяло за бита. Сигнализирай за неуместен коментар